Bij duiken in het water kan men gebruik maken van een wetsuit of een drysuit. Wanneer het water warmer is dan 15 graden maken watersporters, duikers en professionals over het algemeen gebruik van een wetsuit. Is het water kouder dan 15 graden? Dan maken met name duikers en professionals liever gebruik van drysuits bij het duiken. Een andere benaming hiervoor is een droogpak. Door gebruik te maken van een droogpak kan men na het duiken met een droog pak het water uitstappen. Hierdoor hebben duikers het minder snel koud. Ook is het mogelijk om extra lagen kleding aan te trekken onder het droogpak voor een nog betere isolatie. Maar wist u dat een droogpak meer voordelen biedt dan alleen een droog pak? Dat en meer leest u in dit artikel.

Een aantal voordelen

Drysuits zijn ontworpen om een groot gedeelte van het lichaam te beschermen tegen koud water. Alleen het hoofd, de handen en voeten zijn niet beschermd door een droogpak. De lucht tussen het lichaam en het droogpak zorgt voor een hoge mate van isolatie. Hiermee wordt de kans op onderkoeling tijdens het duiken kleiner. Is het water extreem koud? Draag dan een aantal extra lagen kleding in het droogpak voor een betere isolatie.

Naast het beschermen van het lichaam worden drysuits ook vaak gebruikt bij duiken in verontreinigd water. Echter is het bij duiken in verontreinigd water wel aan te raden om ook beschermingsmiddelen voor de handen, voeten en het hoofd aan te schaffen. Dit om ook deze lichaamsdelen te beschermen.

Advies op maat bij het kopen van drysuits

Bij het kopen van drysuits is het aan te raden om bij de aanschaf advies te vragen aan een expert. Geef aan in welke omstandigheden u het droogpak wilt gaan gebruiken. Gaat u intensief gebruik maken van een droogpak? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een droogpak van betere kwaliteit. Kies in dat geval voor een droogpak van dikker en hierdoor steviger materiaal voor een langere levensduur. Om u alvast op weg te helpen hieronder een aantal tips bij het aanschaffen van een droogpak.

  • Een droogpak mag niet te ruim zitten. Dit om te voorkomen dat het droogpak tijdens het duiken volstroomt met water
  • Ook mag het droogpak weer niet te strak zitten. Naast dat het niet comfortabel is kan het afknellen van de nek, polsen en voeten leiden tot risico’s voor de gezondheid. Bij duiken in koud water is de doorbloeding minder en hierdoor voelt u een afknelling ook minder. Maar de gevolgen kunnen groot zijn met tintelingen, doofheid of een vermindere bloedstroom richting de hersenen
  • Is de aanwezigheid van een urinesysteem wel of niet gewenst?
  • Welk onderhoud moet ik (laten) uitvoeren na de aanschaf

Voor een advies op maat en bij het maken van de juiste keuze helpen wij u graag verder bij ons op locatie. Wij beschikken over een groot assortiment drysuits en kunnen u ook helpen aan andere materialen bij het duiken. Ook voor het keuren van materialen kunt u bij ons terecht. Heeft u na het lezen van dit artikel een vraag of suggestie? Neem dan gerust contact met ons op.

Bedankt voor het lezen en tot snel bij Maritech!