Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben te maken met (blijvend) gehoor verlies. En dat aantal moet wat ons betreft omlaag in de toekomst. Wanneer je vaak en lang wordt blootgesteld aan hard geluid kan dat leiden tot een ruis of piep in de oren. Het gehoorverlies kan tijdelijk of blijvend zijn. Vaak hersteld het gehoor zich na verloop van tijd vanzelf. Maar wanneer je voor een langere periode te vaak wordt blootgesteld aan hard geluid (vanaf 80 decibel) kan de gehoorschade blijvend zijn. En dat willen we natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Een manier om gehoorschade op de lange termijn te voorkomen is het gebruiken van otoplastieken. Weten wat dat zijn, hoe ze werken en wat de kosten zijn? Lees dan snel verder!

Tinnitus

De meest bekende vorm van gehoorschade door hard geluid is tinnitus. Wanneer je te maken hebt met tinnitus waarneem je een geluid zonder dat er een extern geluid aanwezig is. De geluiden die men waarneemt kunnen per persoon verschillend zijn. De ene persoon heeft last van een permanente piep of suis in het oor.  De ander heeft last van een permanent bromgeluid of gebonk. Tinnitus op latere leeftijd voorkomen? Dan is het aan te raden om otoplastieken aan te laten meten. Deze kun je gebruiken om het gehoor te beschermen tegen harde geluiden van buitenaf.

Wat zijn otoplastieken?

Om het gehoor te beschermen tegen hard geluid kan men gebruik maken van oordoppen. Dit kunnen standaard oordoppen zijn maar deze bieden vaak geen volledige bescherming aan het gehoor. De gehoorgang is net als elk mens uniek. Om het gehoor volledig te beschermen is het aan te raden om te kiezen voor maatwerk. Voor volledige bescherming van het gehoor is het dan ook aan te raden om oordoppen op maat aan te laten meten. Een andere benaming voor oordoppen op maat is otoplastieken.

Hoe werken ze en wat zijn de kosten?

Otoplastieken sluiten naadloos aan op de gehoorgang. Hiermee wordt het gehoor volledig afgesloten en dus beschermd tegen extern geluid. Ze kosten gemiddeld tussen de € 100 en € 200, inclusief het aanmeten en afdichten. Maar omdat ze op maat gemaakt zijn gaan ze over het algemeen veel langer mee dan standaard oordoppen. Dit maakt otoplastieken op de lange termijn duurzaam en goedkoper.

Heb je na het lezen van dit artikel een vraag? Of wil je meer weten over otoplastieken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.