PLB 3 noodbaken biedt uitkomst in nood

In geval van nood telt elke minuut. Het kan levensreddend zijn wanneer de hulpdiensten jou snel kunnen lokaliseren om hulp te bieden. Om de locatie te communiceren kan men gebruik maken van noodbakens. Hiermee kan je een noodsignaal versturen aan de hulpdiensten wanneer je in nood bent. Wanneer hulpdiensten snel beschikken over de locatie neemt de kans op overleving dan ook aanzienlijk toe. Meer weten over noodbakens en specifiek over de PLB 3? Dat en meer lees je in dit artikel op de website van Maritech.

Verschillende noodbakens

Er zijn verschillende noodbakens op de markt om een signaal te versturen aan de hulpdiensten wanneer je in nood bent. Op zee kan men gebruik van zogenaamde EPIRB noodbakens. Deze versturen een signaal aan de hulpdiensten door gebruik te maken van satelieten. Belangrijk om te weten is dat men dit type noodbaken alleen mag gebruiken wanneer de marifoon, midden- of kortegoldzender en een sattelietverbinding niet meer werken. Ook dient de gebruiker in bezit te zijn van een Marcom- B diploma. Tot slot dient men deze te registreren bij het Agentschap Telefoon (AT) en te voorzien van een MMSI-nummer. Hiermee wordt voor de hulpdiensten duidelijk wie een dergelijk noodsignaal heeft verzonden.

Bovenstaande regels gelden ook wanneer men gebruik maakt van een AIS-MOB. Het verschil met een EPIRB noodbaken is dat dit type noodbaken gebruik maakt van een AIS signaal (GPS) om de locatie van iemand in nood te communiceren aan de hulpdiensten. Ook krijgen andere schepen in de nabije omgeving met een AIS signaal aan boord een zogenaamde MOB melding wanneer een schip in nood is.

PLB 3 noodbaken

In tegenstelling tot de eerder benoemde noodbakens mag ons PLB 3 over ter wereld gebruikt worden. Naast het water kan deze ook gebruikt worden op het land. de PLB 3 kan dan ook prima gebruikt worden wanneer men deelneemt aan outdoor activiteiten. Het is net als bij de andere noodbakens verplicht om deze te registreren bij het Agentschap Telecom. Maar het aanvragen van een MMSI-nummer is niet nodig. In de PLB 3 noodbaken is namelijk vooraf al een unieke HEXA-code geprogrammeerd. Voor meer informatie over de PLB 3 kun je de productsheet op onze website raadplegen.

Overige noodbakens

Naast bovenstaande noodbakens zijn er nog een groot aantal andere soorten verkrijgbaar bij Maritech met elk haar eigen voor- en nadelen. Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Of behoefte aan meer informatie over de PLB 3? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Onze specialisten voorzien je graag geheel vrijblijvend van de benodigde informatie.

Hopelijk tot snel bij Maritech!

Ocean Signal PLB3