Reddingsvlot nodig? Zo maakt u de juiste keuze!

Op veel schepen is het misschien wel het reddingsvlot belangrijkste reddingsmiddel bij een schipbreuk. Meestal zijn deze verpakt in een tas of container. Om die reden is het in een groot aantal landen wettelijk verplicht om aan boord te hebben. Om de veiligheid te kunnen garanderen is het ook verplicht om deze eens in de drie jaar te laten keuren. In Nederland is het hebben van een reddingsvlot niet wettelijk verplicht. Ook het laten keuren is in ons land niet nodig. Op zoek naar een reddingsvlot? Met behulp van onderstaande informatie maakt u de juiste keuze!

ISO 9650-1 of ISO 9650-2

Bijna alle moderne reddingsvlotten voldoen aan een ISO certificaat. Bij het maken van een keuze is het belangrijk om deze af te stemmen op de eisen van het vaargebied. De eisen die aan een vlot gesteld worden verschillen namelijk per land. Denk daarbij ook aan de mogelijke vaargebieden in de toekomst. De meeste reddingsvlotten blazen zichzelf op met CO2 en/of stikstof door een gas-geactiveerde ontsteking en richten zichzelf ook op

Bij het varen op binnenwater en dicht langs de kust in Nederland volstaat een ISO 9650-2 reddingsvlot. Langer dan 24 uur uit de kust of varen op de open zee? Dan moet het vlot bestand zijn tegen zware wind, hoge golven en het koude water. Kies in dat geval voor een ISO 9650-1 reddingsvlot. Dit type vlot bevat een standaarduitrusting om enige tijd te kunnen overleven op zee tot de hulpdiensten er zijn. Bij grote schepen moet het vlot voorzien zijn van bijvoorbeeld 500 gram voedsel en een halve liter drinkwater per persoon.

Grootte van het reddingsvlot

Wanneer u een keuze heeft gemaakt voor het type vlot is het tijd om na te denken over de grootte van het vlot. Denk na over het maximaal aantal personen aan boord en houdt daarbij rekening met eventuele opstappers. Het voordeel van een klein vlot is dat hier minder ruimte voor opslag nodig is. Ook biedt een kleiner vlot meer warmte op het water omdat men dichter op elkaar zit. Tot slot zijn de kosten voor het keuren van een kleiner vlot een goedkoper dan wanneer men een groter vlot laat keuren.

Hulp nodig?

Na het lezen van dit artikel nog vragen of hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Ook voor het laten keuren van uw reddingsvlot of advies over andere reddingsmiddelen kunt u bij ons terecht.