In een aantal maanden van het jaar kan het in Nederland erg koud zijn. Wanneer men duiken als hobby heeft zullen zij in de koude maanden minder snel te vinden zijn in het water. Het water is in die maanden immers minder aangenaam dan in het voorjaar en de warme zomermaanden. Bij sommige beroepen is het geen mogelijkheid om alleen in de warme maanden te gaan duiken. Denk bijvoorbeeld aan de brandweer die moet gaan duiken wanneer iemand te water is geraakt. Ook sommige duikers die duiken als hobby hebben gaan het liefste door in de wintermaanden. Duiken in de koudere maanden van het jaar? Dan is het aan te raden om jezelf goed te beschermen tegen onderkoeling. In deze maanden biedt een drysuit/droogpak uitkomst. Maar wat is dat eigenlijk en waar moet men op letten bij de aanschaf? Dat en meer leest u in dit artikel.

Wat is een drysuit/droogpak

Voordat we gaan vertellen waar men op moet letten bij de aanschaf is het goed om te weten wat een drysuit/droogpak is. Het antwoord daarop is simpel. Een drysuit/droogpak zorgt ervoor dat men droog blijft tijdens het duiken. Er zijn twee soorten droogpakken. Een neopreen en membraam droopak. Een neopreen droogpak is een natpak welke is samengeperst. Hierdoor wordt het pak dunner, waterdicht en is hierdoor goed geïsoleerd. lekker warm dus. Het nadeel van een neopreen droogpak is dat deze wel zwaarder is dan een droogpak van membraam.

Een membraam droogpak bestaat uit dunne lagen gelamineerd materiaal. Hierdoor een stuk lichter om te duiken, maar wel minder warm dan een neopreen droogpak. Bij een membraam droogpak is het aan te raden om bij kou een dikkere laag onderkleding aan te trekken. Het voordeel van dit type droogpak is wel dat deze pakken sneller drogen en makkelijker schoon te houden zijn. De sterke seals bij de openingen zorgen ervoor dat er geen water in het pak komt en jou dus droog zal houden onder water.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf?

Bij de aanschaf is het belangrijk dat het droogpak goed past. Een te klein droogpak zal niet lekker zitten. Is het droogpak te groot? Dan is de kans groot dat er toch water lekt langs de seals en het pak langzaam volloopt met water. Geen lekker gevoel wanneer men aan het duiken is onder water. Ook zal bij een te groot pak de weerstand hoger worden waardoor het zwaarder zal zijn om te duiken. Om te kijken welk droogpak het beste bij je past kan het lonend zijn om eerst eens een droogpak te huren. Test beide soorten en maak na de eigen ervaring een keuze.

Na het lezen van dit artikel nog vragen? Of op zoek naar een droogpak? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.