Wat is een drysuit en hoe werkt het?
Duikers, watersporters en andere gebruikers in en nabij koud vervuild water maken graag gebruik van een drysuit. Een andere naam hiervoor is in het Nederlands een droogpak. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een droogpak en een wetsuit? Deze vraag wordt vaak aan ons gesteld door klanten. Beide pakken bieden de gebruiker bescherming tegen blootstelling en onderkoeling. Het verschil zit hem met name in de werking. Benieuwd naar het verschil tussen een droogpak en een wetsuit? Lees dan snel verder.
Verschillen tussen een drysuit en wetsuit
Bij een wetsuit loopt er een klein laagje water in het pak. Dit kleine laagje water wordt vervolgens vastgehouden door het materiaal om de gebruiker warm te houden. Om het in de koudere maanden van het jaar warm te hebben kan men kiezen voor een wetsuit van dikker (5 mm)materiaal. In de zomermaanden is het warmer en dan volstaat vaak een wetsuit van minder dik materiaal (2 mm).
Een drysuit is volledig waterdicht. Het zit losser om het lichaam van een gebruiker dan een wetsuit. Hierdoor is het ideaal voor gebruikers om aan te trekken tijdens het werk. Bij de nek, polsen en enkels zitten strakke seals om het water en de lucht buiten het pak te houden. Ook de rits is volledig waterdicht. Om dat zo te houden dient men de rits regelmatig in te vetten en schoon te houden. Door gebruik te maken van een drysuit blijft u droog en kunt u de onderste laag afstemmen op de buitentemperatuur.
Voor- en nadelen
Het voordeel van een wetsuit is dat de gebruiker zich comfortabeler kan bewegen door het water in een wetsuit. Wanneer men gebruik maakt van een drysuit is de weerstand in het water groter. Het voordeel van een droogpak is dat de gebruiker droog blijft in het water. Hierdoor is omkleden aan de waterkant met een dysuit veel aangenamer dan wanneer men gebruik maakt van een wetsuit.
Drysuit voor zware omstandigheden
Voor recreatief gebruik is een reguliere drysuit over het algemeen voldoende. Wanneer het nodig is tijdens het werk zijn er ook speciale drysuits verkrijgbaar. Het materiaal is dan een stuk steviger en biedt de gebruiker hierdoor een betere bescherming. Op kwetsbare plekken als de elleboog en knievlakken brengt de fabrikant extra verstevigingen zodat de levensduur van het pak langer is. Een professionele drysuit wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt door reddingsteams, offshore personeel, de brandweer, de waterpolitie en de kustwacht.
Hulp nodig?
Bent u op zoek naar een drysuit om te watersporten of professioneel gebruik? Neem dan gerust contact met ons zodat wij u kunnen helpen bij het maken van een keuze. Wij beschikken over een breed assortiment voor zowel recreatief als professioneel gebruik. Op zoek naar een drysuit om veilig te werken onder de meest extreme maritieme omstandigheden? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres!