Wat is een PLB eigenlijk?

In nood op het water. Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken. Maar het is wel belangrijk om je daar vooraf op voor te bereiden. Wanneer je in nood bent telt elke minuut. En elke minuut dat de hulp van een reddingswerker op zich laat wachten verkleint de kans op overleven. Daarom is het belangrijk om de juiste reddingsmiddelen aan te schaffen voordat je ze nodig hebt. Wanneer je in nood bent op de oceaan is het hebben van onze PLB 3 op dat moment geen overbodige luxe. Meer weten over wat een PLB is en wat ons product voor jou kan betekenen wanneer je in nood bent? Lees dan snel verder!

Personal Locator Beacon (PLB)

Voordat we meer over de PLB3 gaan vertellen leggen we graag eerst aan je uit wat een PLB is. De afkorting PLB staat voor Personal Locator Beacon. Het is een kleine elektronische zender die men kan gebruiken om reddingswerkers te waarschuwen in geval van nood.

Bij een calamiteit zendt een PLB onmiddellijk een signaal uit naar het wereldwijde netwerk van opsporings- en reddingsdiensten via de 406MHz frequentie. De locatie wordt tot op 100 meter nauwkeurig doorgestuurd. Daarnaast zendt de PLB via de 121,5 MHz frequentie een zogenaamd homing signaal uit naar de opsporings- en reddingsdiensten. Dit signaal leidt hen naar de huidige locatie van de PLB. Het kan natuurlijk zijn dat de PLB is afgedreven na verzending van het eerste signaal

Dit wil je weten over de PLB 3

De PLB 3 vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in de evolutie van PLB’s. Met behulp van de 406 MHz frequentie zijn in de afgelopen jaren duizenden levens gered. Naast de eerder benoemde specificaties beschikt het baken ook over een wit en infrarood flitslicht. Dit zorgt voor een optimale vindbaarheid door reddingswerkers in het donker en slecht zicht door het weer.

Ook beschikt de PLB 3 over een zogenaamde Ocean Signal smartphone App. Om de app te openen hoeft men alleen de telefoon in de buurt van de baken te houden. Hierna wordt de app automatisch geopend en krijg je als gebruiker toegang tot gebruiksgegevens van het reddingsmiddel. Denk hierbij aan de huidige status van de batterij, het aantal uitgevoerde tests en de tijd dat de PLB 3 is geactiveerd. Op deze pagina meer over de vele mogelijkheden over dit product.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel een vraag? Of wil je meer weten over onze andere producten? Neem dan gerust geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. De specialisten van Maritech voorzien je graag van antwoorden en een advies op maat over de meest geschikte reddingsmiddelen. Wij zorgen ervoor dat je beschikt over de juiste reddingsmiddelen voordat je ze nodig hebt.

Als dat geen zeker gevoel geeft in geval van nood?