Zwemvest of reddingsvest? Dit zijn de verschillen

Bij Maritech helpen wij onze klanten altijd bij het maken van de juiste keuze. Vanuit onze klanten krijgen wij weleens de vraag over het verschil is tussen het zwemvest en een reddingsvest. Beide producten kunnen u extra veiligheid bieden op het water. Voor het aanschaffen van beide producten kunt u bij ons terecht. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? En waar moet ik op letten bij de aanschaf? Dat en meer leggen we graag uit in dit artikel.

Het verschil

Een zwemvest wordt vaak gebruikt als hulpmiddel om te blijven drijven door watersporters. Denk hierbij aan surfen, waterskiën, kanovaren en zeilen. Wanneer men gebruik maakt van een zwemvest zal hij of zij zelf het hoofd boven water moeten houden. De gebruiker zal zelf positie moeten houden in het water en kunnen zwemmen. Het is niet wettelijk verplicht om deze op het water of aan boord van een schip te dragen. Dat bepaalt u helemaal zelf. Een zwemvest helpt om te blijven dragen en wordt als hulpmiddel vaak gebruikt op binnenlandse wateren, waar de hulpdiensten snel hulp kunnen bieden. Let bij de aanschaf wel op het drijfvermogen. Dit wordt uitgedrukt in Newton (N).

Het is verplicht om voor alle opvarende van een schip een reddingsvest aan boord te hebben. Wanneer iemand te water raakt met een reddingsvest zal hij of zij ten alle tijden vanzelf op de rug keren met het gezicht boven water. Dat is natuurlijk erg belangrijk wanneer iemand die over boord slaat bewusteloos is geraakt.  Om kans op verdrinking zo klein mogelijk te houden is het belangrijk dat de luchtwegen vrij zijn van water bij bewusteloosheid in het water. Een reddingsvest beschikt over een hoger drijfvermogen dan een zwemvest. Dit hulpmiddel draagt men over het algemeen op zee en grote open wateren.

Zwemvest of reddingsvest nodig?

Er zijn voor alle typen werkzaamheden diverse reddingsvesten in het assortiment. Het is belangrijk dat een reddingsvest op de juiste werkzaamheden wordt afgestemd. Zo hebben wij brandvertragend antistatische reddingsvesten, reddingsvesten met een extra PVC laagje voor extra versteviging en gemakkelijk schoon te maken. Wij geven u graag advies in het maken van de juiste keuze.

Heeft u na het lezen van dit artikel een vraag over onze producten? Of heeft u hulp nodig bij het maken van een keuze? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.