PLB 3 redt levens in geval van nood

Weleens nagedacht over het aanschaffen van een PLB? De afkorting PLB staat voor Personal Locator Beacon. Met behulp van deze elektronische zender kan je reddingswerkers waarschuwen wanneer je in nood bent. Na het versturen van de melding wordt jouw locatie tot op 100 meter nauwkeurig doorgestuurd. Dankzij de ingebouwde 121,5 MHz frequentie wordt een zogenaamd homing signaal uitgezonden naar de reddingsdiensten. Dit signaal geeft hen informatie over de huidige locatie van de PLB. Dat is van grote waarde wanneer je bijvoorbeeld bent afgedreven na verzending van het eerste signaal. In dit artikel meer informatie over in welke situaties de PLB 3 geen overbodige luxe is.

Noodgeval

In een ander artikel op onze website hebben we al meer verteld over de mogelijkheden van de PLB 3. Het is vooraf goed om te weten dat je de PLB 3 alleen mag gebruiken wanneer je in nood bent. Wanneer je het apparaat gebruikt gaan de reddingsdiensten direct naar jou op zoek. Misbruik wordt bestraft en de gemaakte kosten zullen in rekening gebracht worden.

In tegenstelling tot een telefoon is een PLB speciaal ontworpen als reddingsmiddel. Een telefoon is kwetsbaarder voor water en impact van buitenaf. Ook heb je met een telefoon niet altijd bereik en lukt het dan ook niet om reddingswerkers te bereiken in geval van nood. Ook gaat de batterij van een PLB vele malen langer mee. Daarnaast is een PLB internationaal en ben je niet afhankelijk van lokale noodnummers. Kortom; met een PLB is de kans op overleven in geval van nood vele malen groter.

Situaties

De PLB 3 wordt over het algemeen gebruikt door gebruikers op het water. Logisch ook, aangezien het een behoorlijke uitdaging kan zijn om iemand te vinden op open water. Maar wist je dat een PLB ook uitkomt kan bieden in geval van nood op het land? Denk bijvoorbeeld aan een iemand die gaat wandelen in een gebied ver buiten de bewoonde wereld. Of door iemand die een berg gaat beklikken. In dergelijke situaties ben je vaak op jezelf aangewezen. En in geval van nood is de kans klein dat iemand jou direct hulp kan bieden.

PLB 3 kopen?

Wil je meer weten over de werking van de PLB 3 of over gaan tot aanschaf? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. De specialisten van Maritech voorzien je graag van meer informatie voor aanschaf van de meest geschikte PLB en hoe je deze moet gebruiken in geval van nood. Zeker zijn van betrouwbare reddingsmiddelen in geval van nood? Dan kun je rekenen op de producten van Maritech!